Bodemonderzoek

Sondering- en plaatproeven

Het doel van een bodemtest is om het draagvermogen van de grond te bepalen, zodat je precies weet welke krachten de grond zal kunnen weerstaan als onderdeel van een bouwproject.

Het belang van funderingen

De draagkracht van de grond is cruciaal voor elk bouwproject. Met deze informatie kan de architect bepalen welk type fundering nodig is.

Hoewel het niet wettelijk verplicht is, wordt het uitvoeren van een bodemonderzoek sterk aanbevolen en kan het in sommige gevallen onaangename verrassingen (en dus onvoorziene en soms aanzienlijke extra kosten) helpen voorkomen bij het bouwen van je huis.

Sonderingsproeven

Ons team voert statische sonderingsproeven uit tot 20 ton, evenals dynamische tests, aangepast aan uw project en gevalideerd door onze stabiliteitsafdeling. Concreet bestaat het proces uit het continu in de grond drukken van een mechanische kegel met een constante indringingssnelheid. Na analyse stelt dit ons in staat om een interpretatie te maken van de geologie en lithologie van de ondergrond, die we vervolgens vergelijken met regionale geologische en geotechnische informatie.

Plaatproeven

De plaatproef is een snelle en eenvoudig uit te voeren test waarmee de draagkracht en stabiliteit van de ondergrond en het funderingssubstraat worden geëvalueerd. Deze proef is essentieel om een veilige ontwerpkeuze te waarborgen en kwaliteitscontrole te garanderen bij diverse bouwprojecten.

Het proces bestaat uit het aanbrengen van verticale druk op speciale stalen drukplaten. Door de penetratie te meten, kan het verdichtingsniveau van ophogingen, onderfunderingen, funderingsbodems, zand of steenslag bepaald worden. De plaatproef wordt voornamelijk toegepast bij de aanleg van wegen, ophogingen en bij de berekening van betonnen vloerplaten. Het biedt een nauwkeurige beoordeling van de bodemkenmerken.

De plaatproef kan perfect worden gecombineerd met andere geotechnische testen die wij uitvoeren, waardoor u een compleet en gedetailleerd beeld krijgt van de eigenschappen van uw terrein.

Grondkwaliteitsrapport

Beheer van Afgegraven Grond in Wallonië

Plant u een werf met meer dan 400 m³ uitgravingen? Bevindt uw terrein zich in de Bodemstaat Databank (BDES)? Heeft u een Grondkwaliteitsrapport nodig of wilt u uw afgegraven grond beheren volgens de geldende normen? Bent u op zoek naar een erkend studiebureau om u daarbij te begeleiden?

Sinds de inwerkingtreding van het Waalse besluit van 3 juli 2018 over het beheer van afgegraven grond, positioneren wij ons als uw betrouwbare partner. In nauwe samenwerking met de door de Waalse overheid erkende vzw WALTERRE, certificeren en traceren wij uw grond voor een verantwoorde en duurzame herbestemming.

Voor elk uitgravingsproject waarbij controle door WALTERRE vereist is, schakel een erkend bodemspecialist in.
Wij stellen een Grondkwaliteitsrapport (GKR) op dat volledig in overeenstemming is met de regionale regelgeving.

Dankzij onze uitgebreide terreinervaring en diepgaande kennis van de regionale verplichtingen, zijn wij de ideale keuze voor het optimaal beheer van uw afgegraven grond. Wij begeleiden u met op maat gemaakte oplossingen in elke fase van uw project.

Wanneer en hoe een Grondkwaliteitsrapport (GKR) opstellen?

Het juiste moment bepalen voor een GKR is essentieel. Als uw site verdacht is, aangeduid met een perzikkleur in de BDES, of als u meer dan 400 m³ grond wilt afvoeren, is een GKR verplicht.

Wij bieden verschillende aanpakken aan voor het opstellen van een GKR:

  • vóór de start van de uitgravingswerken,
  • tijdens tijdelijke opslag in een hoop (andain),
  • of bij afvoer naar een erkend verzamelcentrum.

Ons team begeleidt u van ontwerp tot uitvoering.

Ontdek hoe onze gebundelde expertise zorgt voor maximale ontzorging.