Betrouwbare stabiliteitsstudie
Een solide basis is het begin van elk bouwproject. Die stevige basis komt voort uit een betrouwbare en gedetailleerde stabiliteitsstudie. En daarvoor zorgen gespecialiseerde stabiliteitsingenieurs met jarenlange ervaring.
Studibo biedt één aanspreekpunt voor stabiliteitsstudies voor kleine en grote bouwprojecten: van huizen en appartementen tot bedrijfsgebouwen, scholen en ziekenhuizen. Onze service voor architecten, aannemers, projectontwikkelaars en particulieren start met een duidelijke (totaal)offerte en eindigt met de opvolging op de werf.
Stabiliteitsberekeningen van A tot Z
Bij elke stabiliteitsstudie vertrekken we vanuit dezelfde vraag: hoe kan een architecturaal ontwerp op een verantwoorde manier in de praktijk gebracht worden? Hoe blijft de stabiliteit van een constructie doorheen de tijd gewaarborgd?
Onze gespecialiseerde ingenieurs maken gedetailleerde stabiliteitsberekeningen op basis van de wettelijke normen en richtlijnen. Zij vormen de basis voor het uittekenen van funderingen, wapeningsplannen en bekistingplannen en voor het opstellen van lastenboeken en meetstaten waarmee het bouwteam vol vertrouwen aan de slag kan.
Stappenplan
Studibo benadert elk stabiliteitsproject vanuit een vast stappenplan om de structurele integriteit te garanderen:
De offerte
Op basis van een grondige analyse van de plannen, de technische details en het sonderingsverslag berekenen we alle stabiliteitselementen. In functie van het type project en de regio wordt de offerte mee voorbereid door Concreet, of Stabico, maar dat heeft geen impact op uw offerte. U wil één allesomvattende offerte en één aanspreekpunt. Net dat is de sterkte van Studibo.
3D-visualisatie
Alle structurele elementen die de stabiliteit van het gebouw bepalen (funderingen, kolommen, balken, tussenvloeren) worden uitgetekend in 3D. Daarvoor gebruiken we de meest geavanceerde tekensoftware.
Aanbestedingsdossier
We gieten de tekeningen, plannen, stabiliteitsberekeningen, meetstaten en het lastboek in een volledig aanbestedingsdossier.
Uitvoeringsdossier
Het uitvoeringsdossier bestaat uit de stabiliteitsstudie, uitvoeringsplannen en alle technische informatie voor de aannemer(s).
Opvolging
Ons werk zit er niet op nadat de stabiliteitsstudie is afgeleverd. Op de werf controleren we of alles uitgevoerd wordt volgens de uitgetekende plannen, we voeren wapeningscontroles uit en we doen regelmatige checks in de ruwbouwfase.
Stabiliteit bij renovatie
Stabiliteitsberekeningen zijn vaak ook nodig bij verbouwingen. Denk aan het slopen van een binnenmuur of het binnenhalen van licht met extra ramen.
Met de opkomst van zonnepaneleninstallaties is ook de controle van de stabiliteit bij renovatie belangrijk geworden.
Veelgestelde vragen
Wat houdt een stabiliteitsstudie in?
Een stabiliteitsstudie analyseert en berekent de stabiliteit van een gebouw of bouwproject. Hierbij worden onder andere de funderingen, dragende muren en de volledige draagstructuur geëvalueerd. Door middel van gedetailleerde berekeningen en geavanceerde software wordt een optimale structuur uitgewerkt die voldoet aan de geldende normen.
Wat kost een stabiliteitsstudie?
De kostprijs van een stabiliteitsstudie hangt af van de complexiteit van het bouwproject, de gebruikte materialen zoals gewapend beton, en de nodige berekeningen. Ook factoren zoals een uitbreiding of verbouwing van een bestaande woning spelen een rol. Voor een nauwkeurige kosteninschatting is het raadzaam om een offerte op te vragen bij een ingenieursbureau of een gespecialiseerd studiebureau met de nodige expertise zoals Studibo, Concreet of Stabico.
Is een stabiliteitsstudie verplicht?
Een stabiliteitsstudie is niet altijd wettelijk verplicht, maar in veel gevallen sterk aanbevolen binnen de bouw. De bouwheer en architect zijn verantwoordelijk voor de veilige uitvoering van een bouwproject, en een grondige stabiliteitsanalyse helpt om structurele risico’s te vermijden. Zeker bij nieuwbouw, renovatie of een uitbreiding van een bestaand pand is een stabiliteitsstudie noodzakelijk om de betrouwbaarheid van de structuur te garanderen.
Wat is een stabiliteitsonderzoek?
Een stabiliteitsonderzoek wordt uitgevoerd om de stabiliteit van een bestaand gebouw te beoordelen. Dit kan nodig zijn bij een renovatie, verbouwing of wanneer schade aan dragende muren of funderingen wordt vastgesteld. Het onderzoek helpt om structurele problemen te identificeren en oplossingen uit te werken die de duurzaamheid en veiligheid van de constructie verzekeren. Ingenieurs en stabiliteitsexperts voeren de nodige onderzoeken, studies en berekeningen uit om een gefundeerd advies te geven.