Stabiliteit

Betrouwbare stabiliteitsstudies

Een solide basis is het begin van elk bouwproject. Die stevige basis is het resultaat van een stabiliteitsstudie die betrouwbaar, gedetailleerd en volledig is. En daarvoor zorgen gespecialiseerde stabiliteitsingenieurs.

Studibo biedt één aanspreekpunt voor stabiliteitsstudies voor kleine en grote bouwprojecten: van huizen en appartementen tot bedrijfsgebouwen, scholen en ziekenhuizen. Onze service voor architecten, aannemers, projectontwikkelaars en particulieren start met een duidelijke (totaal)offerte en eindigt met de opvolging op de werf.

Stabiliteitsberekeningen van A tot Z

Bij elke stabiliteitsstudie vertrekken we vanuit dezelfde vraag: hoe kan een architecturaal ontwerp op een verantwoorde manier in de praktijk gebracht worden? Of nog: hoe kan de stabiliteit van een constructie doorheen de tijd gegarandeerd worden?

Onze gespecialiseerde ingenieurs maken gedetailleerde stabiliteitsberekeningen op basis van de wettelijke normen en richtlijnen. Zij vormen de basis voor het uittekenen van funderingen, wapeningsplannen en bekistingplannen en voor het opstellen van lastenboeken en meetstaten waarmee het bouwteam vol vertrouwen aan de slag kan.

Stappenplan

Studibo benadert elk stabiliteitsproject vanuit een vast stappenplan:

  • De offerte

Op basis van de plannen, de technische details en het sonderingsverslag berekenen we alle stabiliteitselementen. In functie van het type project en de regio wordt de offerte mee voorbereid door Concreet, of Stabico, maar eigenlijk maakt dat uw rekening niet... U wil één allesomvattende offerte en één aanspreekpunt. Net dat is de sterkte van Studibo.

  • 3D-visualisatie

Alle structurele elementen die de stabiliteit van het gebouw bepalen (funderingen, kolommen, balken, tussenvloeren) worden uitgetekend in 3D. Daarvoor gebruiken we de meest geavanceerde tekensoftware.

  • Aanbestedingsdossier

We gieten de tekeningen, plannen, stabiliteitsberekeningen, meetstaten en het lastboek in een volledig aanbestedingsdossier.

  • Uitvoeringsdossier

Het uitvoeringsdossier bestaat uit de stabiliteitsstudie, uitvoeringsplannen en alle technische informatie voor de aannemer(s).

  • Opvolging

Ons werk zit er niet op nadat de stabiliteitsstudie is afgeleverd. Op de werf controleren we of alles uitgevoerd wordt volgens de uitgetekende plannen, we voeren wapeningscontroles uit en we doen regelmatige checks in de ruwbouwfase.

Stabiliteit bij renovatie

Stabiliteitsberekeningen zijn vaak ook nodig bij verbouwingen. Denk aan het slopen van een binnenmuur of het binnenhalen van licht met extra ramen.

Sinds de opkomst van zonnepaneleninstallaties valt ook de controle van het dak waarop de panelen moeten komen onder de stabiliteit bij renovatie.

Ontdek hoe onze gebundelde expertise zorgt voor maximale ontzorging.