EPC

Energieprestatiecertificaat (EPC)

Het energieprestatiecertificaat – kort ‘EPC’ – is verplicht bij elke verkoop of verhuur van een woning, appartement, studio of niet-residentieel pand. Dit attest informeert potentiële kopers of huurders over hoe energiezuinig (of energieverslindend) een gebouw is. Het wordt opgemaakt door een erkende energiedeskundige.

Energiescore van rood tot groen

Om de EPC-score te bepalen, is elke verkoper of verhuurder verplicht om een beroep te doen op een EPC-deskundige. Die brengt in kaart hoe energiezuinig een gebouw is en bepaalt welke kleur en welke letter op het EPC-label prijkt. Rood en F staan daarbij gelijk aan zeer energieverslindend, donkergroen en A+ komen overeen met zeer energiezuinig. Hoe lager de energiescore (uitgerukt in kWh/m2 per jaar), hoe lager het energieverbruik zal zijn. Op het EPC-attest staan daarnaast een aantal aanbevelingen om een betere energiescore te halen. Deze zijn echter niet bindend.

Verplicht EPC-attest bij verkoop of verhuur

Het energieprestatiecertificaat mag enkel opgemaakt worden door een erkende energiedeskundige type A. Die voert eerst ter plaatse een EPC-keuring uit, geeft daarna de data in in de software van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap en maakt tot slot het attest op. Dit overhandigt de verkoper of verhuurder tot slot aan de koper of huurder.

Ontdek hoe onze gebundelde expertise zorgt voor maximale ontzorging.