Waterbeheer

Waterbeheer

De frequente overstromingen als gevolg van verzadigde rioleringssystemen hebben de Waalse overheid ertoe aangezet om haar waterbeheerbeleid te verstrengen.

Regenwaterinfiltratie bevorderen

Sinds 1 januari 2017 schrijft het Algemeen Reglement inzake de Zuivering van Stedelijk Afvalwater (RGA) voor dat regenwater bij voorkeur via infiltratie in de bodem moet worden afgevoerd. Daarom wordt u bij de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning of een verkavelingsvergunning gevraagd om een waterbeheerstudie te laten uitvoeren.

Welk infiltratiesysteem kiezen?

Deze studie helpt bij het bepalen van het meest geschikte infiltratiesysteem dat op het terrein moet worden geïnstalleerd. De keuze wordt gebaseerd op verschillende essentiële parameters zoals de infiltratiesnelheid, de hellingsgraad en de samenstelling van de bodem. Hoewel infiltratiedrains en wadi’s de meest voorkomende technieken zijn, kunnen ook andere systemen even geschikt en efficiënt zijn. Wat ook het geval is: het Ingeo-team staat klaar om u te begeleiden naar de beste oplossing.

Waterbeheer optimaliseren

Onze expertise zetten we in om het bouwproject van onze klanten te optimaliseren, waarbij we steeds zoeken naar het beste evenwicht tussen technische haalbaarheid en budgettaire realiteit.

De infiltratietest, een wettelijke verplichting

Sinds begin 2017 is het verplicht om te voldoen aan §4 van artikel R.277 van het Algemeen Reglement inzake de Zuivering van Stedelijk Afvalwater (RGA). Daarin staat:

Regenwater moet worden afgevoerd:

  1. In de eerste plaats in de bodem, via infiltratie
  2. Bij technische onmogelijkheid of onvoldoende beschikbaarheid van het terrein: via een kunstmatige afvoerweg of in een gewoon oppervlaktewater
  3. Indien afvoer via punt 1° of 2° niet mogelijk is: via het rioolstelsel

Daarom moeten er infiltratietests worden uitgevoerd om de technische haalbaarheid van infiltratie op uw terrein te beoordelen.

Permeabiliteitstests

Onze doorlatbaarheidstests (ook wel bodemproeven genoemd) worden uitgevoerd volgens de Porchet-methode. Hoe werkt deze methode?

Een van onze ingenieurs boort meerdere gaten in de bodem en plaatst daar sondes in. Vervolgens worden de gaten met water gevuld om de snelheid te meten waarmee het water in de bodem infiltreert. Deze metingen worden verzameld, geanalyseerd en omgezet in een grafiek die de doorlaatbaarheid van de geteste grond duidelijk weergeeft.

Hydraulische Studie

In antwoord op de recente overstromingen die Wallonië hebben getroffen, heeft de regering een nieuwe circulaire ingevoerd. Deze circulaire, die op 1 april 2022 in werking is getreden, betreft alle bouwaanvragen voor projecten die zich bevinden in een overstromingsrisicogebied en/of in een afwateringsas. Afhankelijk van het overstromingsrisicogebied moet de aanvrager ofwel aantonen dat het project de bestaande situatie niet verergert, of ook bewijzen dat het project niet kwetsbaar is voor potentiële overstromingen.

De hydraulische studie zal de bestaande situatie beschrijven wanneer het project wordt geïmplementeerd en zal oplossingen voorstellen om de impact van het project op de omgeving te beperken, maar ook oplossingen om de impact van een overstroming op de toekomstige constructie te verminderen.

De hydraulische studie, die voldoet aan de circulaire betreffende de bouwmogelijkheden in overstromingsgebieden, moet worden uitgevoerd door een bureau dat gespecialiseerd is in hydrologie en geologie.

Peilbuisinstallatie

Geotechnisch onderzoek speelt een belangrijke rol bij bouwprojecten, met bijzondere aandacht voor het gebruik van peilbuizen. Deze instrumenten zijn onmisbaar voor het monitoren en begrijpen van de grondwaterdynamiek. Ze verschaffen waardevolle gegevens die essentieel zijn voor een zorgvuldige planning en uitvoering van constructiewerken.

Waarom zijn peilbuizen belangrijk?

Peilbuizen spelen een cruciale rol bij het in kaart brengen van grondwater. Ze maken het mogelijk om in real-time de schommelingen van het grondwaterpeil te meten, en verschaffen zo waardevolle informatie over de stabiliteit van de ondergrond, het risico op infiltratie en de mogelijke impact op infrastructuren.

Onze diensten

Installatie en Onderhoud
Ons ervaren team zorgt voor een nauwkeurige en betrouwbare installatie van peilbuizen, afgestemd op de specifieke geologie van uw locatie. Daarnaast bieden wij regelmatig onderhoud aan om de continue betrouwbaarheid van de meetgegevens te garanderen.

Continue Monitoring
Peilbuizen maken het mogelijk om het grondwaterpeil voortdurend te monitoren. Deze real-time informatie is van cruciaal belang om hydrologische veranderingen tijdig te detecteren en weloverwogen beslissingen te nemen gedurende de hele levenscyclus van een project.

Gegevensinterpretatie
Wij leveren niet alleen ruwe data. Een team van experts analyseert en interpreteert de meetresultaten en stelt duidelijke, begrijpelijke rapporten op die richting geven aan ontwerp- en bouwbeslissingen.

Toepassingen van Peilbuizen
Peilbuizen worden in uiteenlopende sectoren ingezet, waaronder:

  • Bouw: Evaluatie van de invloed van grondwater op de stabiliteit van funderingen.
  • Civiele techniek: Monitoring van grondwaterstanden om overstromingsrisico’s te beperken.
  • Waterbeheer: Inzicht krijgen in grondwaterfluctuaties voor een duurzaam beheer van watervoorraden.
Ontdek hoe onze gebundelde expertise zorgt voor maximale ontzorging.