EPB-verslaggeving

EPB-verslaggeving

De EPB-regelgeving – voluit ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’ – is sinds 2006 verplicht bij de bouw of verbouwing van alle gebouwen die verwarmd of gekoeld worden. De energieprestatieregelgeving mag dan wel verschillen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië (PEB), het achterliggende doel is overal hetzelfde: energiezuinige gebouwen realiseren met een minimaal energieverbruik en een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.

EPB-verslaggeving is uitgegroeid tot een specialiteit van Studibo. Een team van calculatoren en EPB-experts voert betrouwbare EPB-berekeningen uit, geeft advies over maatregelen om de EPB-waarde te verbeteren en maakt het EPB-eindverslag op.

Erkende EPB-verslaggevers

De EPB-experts en adviseurs van Studibo helpen u bij het berekenen van de EPB-waardes, het bepalen van maatregelen voor een betere EPB-waarde en het opmaken van het EPB-eindverslag. Dat doen we voor privéwoningen, appartementen, scholen, handelspanden, kantoren en industriegebouwen in heel Vlaanderen. Voor nieuwbouw en renovatie.

De EPB-verslaggever komt tussen in verschillende bouwfases:

  • Voor de opstart: de EPB-voorafberekening beschrijft wat nodig is om aan de EPB-eisen te voldoen. Tegelijk geven we advies over maatregelen om een betere EPB-waarde te halen;
  • Tijdens de werken: aanpassingen van de berekeningen in de software op basis van effectief gebruikte materialen en isolatiediktes;
  • Na de werken: opmaak van de EPB-aangifte bij het Vlaams Energie- en klimaatagentschap (VEKA).

Bijna-energieneutraal bouwen (BEN)

Sinds de invoering van de EPB-regelgeving werden de eisen verder aangescherpt. Sinds een aantal jaar is BEN de norm in Europa voor elk bouwproject. Bijna-energieneutrale gebouwen produceren bijna evenveel energie dan ze verbruiken voor verwarming, koeling, sanitair warm water en ventilatie. Nulenergieprojecten gaan nog een stap verder.

Onze EPB-verslaggevers staan bouwheren en architecten bij met EPB-berekeningen en advies om bijna-energieneutraal te kunnen bouwen.

Ontdek hoe onze gebundelde expertise zorgt voor maximale ontzorging.