Veiligheidscoördinatie

Veiligheidscoördinatie

Veiligheidscoördinatie bij bouwwerken

Zodra er bij een bouwproject minstens twee aannemers betrokken zijn, moet u een veiligheidscoördinator aanstellen. Bij Studibo beantwoorden we al uw vragen met betrekking tot deze verplichte veiligheidscoördinatie dankzij een team van gecertificeerde veiligheidscoördinatoren (niveau A en niveau B). Die zijn inzetbaar voor alle types bouwwerken, op alle bouwplaatsen, voor nieuwbouw en renovatie, in de ontwerpfase en tijdens de uitvoering.

Veiligheids- en gezondheidsplan

In de ontwerpfase screent de veiligheidscoördinator het ontwerp en maakt hij het veiligheids- en gezondheidsplan op. Dit V&G-plan beschrijft alle mogelijke risico’s op de bouwwerf en de maatregelen om ongevallen te vermijden. Onder deze preventiemaatregelen vallen onder meer het uitsluiten van risico’s aan de bron, het plaatsen van valbeveiliging, het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), maar ook de volledige inrichting van de werf.

Alle aannemers dienen dit plan te ontvangen en door te nemen voor ze op de werf aan de slag gaan.

Veiligheidscontrole op de werf

Tijdens de werken voert de veiligheidscoördinator verschillende werfbezoeken uit. Daarbij controleert hij op de bouwplaats of de aanwezige aannemers het V&G-plan correct toepassen. De bevindingen en eventuele opmerkingen worden in een veiligheidsverslag gegoten dat wordt bezorgd aan alle betrokken partijen.

Opmaak postinterventiedossier

Na de werken maakt de veiligheidscoördinator het postinterventiedossier (PID) op. Dat bestaat uit de plannen, een lijst van de gebruikte materialen en de veiligheidsvoorschriften voor eventuele latere werken (aanpassing, uitbreiding, onderhoud, herstelling…). Het PID moet bewaard worden door de bouwheer en bij de akte gevoegd worden bij een eventuele verkoop.

Wat is veiligheidscoördinatie?

Veiligheidscoördinatie is een wettelijke verplichting bij bouw- en renovatieprojecten waarbij minstens twee aannemers betrokken zijn. Het doel is om de veiligheid en gezondheid op de werf te garanderen en risico’s voor zowel werknemers als derden te beperken.

Een veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat alle aannemers op de werf rekening houden met de preventiemaatregelen die in het veiligheids- en gezondheidsplan (V&G-plan) zijn vastgelegd. Dit gebeurt zowel in de ontwerpfase als tijdens de uitvoering van de werken.

Veiligheidscoördinatie gaat verder dan controle alleen. Het draagt bij aan een gestructureerde en veilige werkomgeving, vermindert de kans op arbeidsongevallen en zorgt ervoor dat de veiligheidsvoorschriften correct worden nageleefd.

Types veiligheidscoördinatoren

Veiligheidscoördinator niveau A

Een veiligheidscoördinator niveau A is bevoegd voor alle soorten bouwprojecten.

Bij een bouwproject met meer dan 5.000 werkdagen, een kostprijs van € 2.500.000 of meer, of bij meer dan drie aannemers die gelijktijdig of achtereenvolgend werken uitvoeren, is een veiligheidscoördinator niveau A verplicht.

Veiligheidscoördinatoren met een niveau A-certificaat hebben een brede technische kennis en uitgebreide ervaring op het gebied van werfveiligheid. Zij nemen niet alleen de standaard veiligheidscoördinatie op zich, maar zijn ook bevoegd voor projecten met een verhoogd veiligheidsrisico.

Veiligheidscoördinator niveau B

Een veiligheidscoördinator niveau B is bevoegd voor minder complexe en kleinere werven. Dit niveau is doorgaans voldoende voor residentiële bouwprojecten, kleinschalige renovaties, en eenvoudige constructies zonder verhoogd veiligheidsrisico.

Hoewel een veiligheidscoördinator type B aangesteld wordt voor minder complexe projecten dan een niveau A-coördinator, blijft de wetgeving even strikt.

Studibo zorgt ervoor dat alle projecten voldoen aan de geldende veiligheidsnormen en kan u bij beide niveaus verder helpen.

Wanneer is veiligheidscoördinatie verplicht?

Veiligheidscoördinatie is verplicht bij elk bouw- of renovatieproject waar minstens twee aannemers op eenzelfde plaats gelijktijdig bouwwerken uitvoeren, of na elkaar. Dit geldt zowel voor particuliere als professionele projecten, voor tijdelijke en mobiele bouwplaatsen, ongeacht de omvang of complexiteit van de werf.

Twijfelt u of uw project onder deze verplichting valt? Studibo helpt u graag met een correcte inschatting.

Taak van een veiligheidscoördinator

De rol van een veiligheidscoördinator strekt zich uit over de volledige duur van het bouwproject, van de ontwerpfase tot de oplevering. Zijn of haar belangrijkste verantwoordelijkheid is het identificeren en beperken van veiligheidsrisico’s op de werf.

Concreet omvat dit:

  • Opmaak van het veiligheids- en gezondheidsplan (V&G-plan) in de ontwerpfase.
  • Overleg met architecten en aannemers over de te nemen veiligheidsmaatregelen.
  • Controlebezoeken op de werf om na te gaan of het V&G-plan correct wordt toegepast.
  • Rapportage en advies bij vastgestelde risico’s of overtredingen.
  • Opmaak van het postinterventiedossier (PID), dat later gebruikt wordt voor onderhoud en toekomstige aanpassingen aan het gebouw.

Met Studibo bent u zeker van een professionele en doeltreffende aanpak, volledig conform de wetgeving.

Voordelen van veiligheidscoördinatie

Veiligheidscoördinatie is meer dan een wettelijke verplichting. Een professionele veiligheidscoördinator biedt tal van voordelen, waaronder:

  • Door risico’s tijdig in kaart te brengen en preventieve maatregelen te implementeren, wordt de kans op arbeidsongevallen sterk gereduceerd.
  • Een correct uitgevoerde veiligheidscoördinatie voorkomt boetes en juridische problemen door de naleving van de wetgeving.
  • Een duidelijke structuur en gecoördineerde samenwerking tussen aannemers zorgen voor een vlottere uitvoering van het project.
  • Dankzij het postinterventiedossier (PID) blijven alle veiligheidsvoorschriften bewaard op lange termijn. Dit is noodzakelijk voor toekomstige aanpassingen, onderhoud of verkoop van het gebouw.

Studibo als uw veiligheidscoördinator

Een bouwproject brengt verschillende partijen samen en vereist een goed doordachte aanpak op het vlak van veiligheid. Studibo biedt een totaalservice op maat, waarbij gecertificeerde coördinatoren niveau A en B zorgen voor een veilig en conform verloop van de werkzaamheden.

Als bundeling van elf gespecialiseerde ingenieurs- en studiebureaus beschikt Studibo over diepgaande expertise en een breed aanbod aan diensten. Studibo streeft naar maximale ontzorging door een proactieve en efficiënte veiligheidscoördinatie tijdens elke fase van de bouw. Dit betekent dat wij niet alleen de wettelijke veiligheidsprocedures opvolgen, maar ook actief meedenken over risicobeheersing en preventiemaatregelen.

Wat kunt u verwachten van Studibo als uw veiligheidscoördinator?

  • Uitgebreide kennis en expertise: Onze veiligheidscoördinatoren hebben ervaring met zowel kleine als grootschalige bouwprojecten, van residentiële werven tot complexe infrastructuurwerken.
  • Efficiënte werfcontroles: Wij voeren regelmatige veiligheidsinspecties uit en voorzien alle betrokken partijen van duidelijke en bruikbare rapportage.
  • Transparante communicatie: Een nauwe samenwerking met architecten, aannemers en bouwheren zorgt ervoor dat veiligheidsvoorschriften niet alleen worden opgelegd, maar ook correct worden nageleefd.
  • Volledige ontzorging van A tot Z: Van de opmaak van het veiligheids- en gezondheidsplan (V&G-plan) tot de opstelling van het postinterventiedossier (PID) na de voltooiing van het project, Studibo neemt de volledige veiligheidscoördinatie voor zijn rekening.

Wilt u weten hoe Studibo uw project kan ondersteunen? Neem contact met ons op en ontvang advies op maat.

Veiligheidscoördinatie - Veelgestelde vragen

Is een veiligheidscoördinator verplicht?

Een veiligheidscoördinator is verplicht door de overheid bij zowel vaste, tijdelijke en mobiele bouwplaatsen waar meerdere aannemers gelijktijdig of achtereenvolgens werken uitvoeren. Het doel is om de veiligheid en gezondheid op de werf te garanderen en de risico’s te beperken. Deze verplichting geldt zowel voor nieuwbouw, renovatie als infrastructuurwerken.

Volgens het Koninklijk Besluit van 25 januari 2001 moet de opdrachtgever of de bouwdirectie een veiligheidscoördinator aanstellen zodra verschillende aannemers betrokken zijn bij een project. Dit geldt ook wanneer de werken niet gelijktijdig door meerdere aannemers worden uitgevoerd, maar ook achtereenvolgend door één aannemer die tegelijk aan het werken is.

Twijfelt u of uw werf onder de wettelijke verplichting valt? Studibo helpt u graag met een correcte inschatting.

Hoeveel kost een veiligheidscoördinator?

De kostprijs hangt af van verschillende factoren, waaronder de omvang en complexiteit van de werf, het aantal betrokken aannemers, het type veiligheidscoördinator, de duur van het bouwproject en het aantal werfbezoeken dat vereist is.

Wanneer werven kleiner en niet complex zijn kan de kostprijs beperkt blijven, terwijl grote en complexe projecten een meer uitgebreide veiligheidscoördinatie vereisen. De prijs wordt vaak vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst tussen de opdrachtgever en de veiligheidscoördinator.

Wilt u een prijsinschatting op maat van uw project? Neem contact op met Studibo en ontvang vrijblijvend advies.

Ontdek hoe onze gebundelde expertise zorgt voor maximale ontzorging.